You are here

Tur til Hallarøya med båt

Hallarøya. Foto: Nordmøre museum.
Hallarøya. Foto: Nordmøre museum.
Dato: 
Tysdag, juli 10, 2018 - 18:00
Din epostadresse: 
Kommune: 

Norsk myrmuseum arrangerer tur til Hallarøya. På Hallarøya får vi omvisning av Sverre Christian Taknes, det blir også mulighet til å få kjøpt kaffe og sveler.

Hallarøya ligger langt sørvest i Sørsmøla landskapsvernområdet. Det har sannsynligvis bodd folk her allerede i mellomalderen. Hovedaktiviteten har alltid vært fiskeri. Mange fiskere fra fjordene kom utover og leide seg inn i losjihus på øya. Væreieren kjøpte fisken, han drev også butikk og postkontor etterhvert. Rundt 1900, kjøpte Lars Taknes fra Taknes i Halsa fiskeværet, og utviklet stedet med blant annet fiskemottak, salting og tørking av klippfisk, trankokeri, hermetikkfabrikk, tangskjæring, fjøsdrift med kyr, sauer, høns og griser.

Han etablerte også et brønnbåtrederi hvor han var en pioner fra ca 1920-tallet. Han fraktet levendefisk til Trondheim, Kristiansund, Bergen og helt til Oslo.

I slutten av 1800-tallet ble det bygd skolebygning på Hallarøya. Den var i drift fram til 1956. Læreren var 14 dager på Hallarøya med påfølgende 14 dager enten på Brattværet eller Ringsøya. Følgende øyer soknet til Hallarøya; Spilvarden, Tranøya, Sveøya, Flisværet, Lyngværet, Rotværet, Joøya og Sørheim.Skolebygningen står fortsatt inntakt slik den var da den ble nedlagt. Posten og butikken var i drift fram til 1960-tallet.

Øya fikk strømtilførsel fra Smøla på 50-tallet, men øya mistet den igjen på slutten av 70-tallet. Elektrisiteten trakk en del fastboende fra de omkringliggende øyene. Likevel var fraflyttingen uunngåelig. På 1960-tallet satte det for alvor i gang og de siste fiskerfamiliene flyttet herfra på slutten av 70-tallet.

I dag har ca 15 familier tilhold på Hallarøya og benytter øya regelmessig som ferieboliger gjennom stort sett hele året.