You are here

Opera til folket!

Festiviteten. Foto: Operaen i Kristiansund.
Festiviteten. Foto: Operaen i Kristiansund.
Dato: 
Torsdag, januar 29, 2015 - 00:00 til Laurdag, februar 14, 2015 - 12:00
Din epostadresse: 
Sted: 
Festiviteten
Kommune: 

Det er og har alltid vært selve mantraet til Operafestukene i Kristiansund.

Torsdag 29. januar går sceneteppet til side nok en gang. 17 dager til ende med store følelser, grandiose historier og skjebner, hjerte og smerte, dramatikk og komedie.

Ekspressivt formidlet med den mest vitale og komplekse form for kombinasjonen musikk, tekst og scenisk handling, nemlig opera.

Nyskapende tradisjoner

Hvert år i vinterhalvåret settes det opp operaforestillinger i den lille arbeiderklassebyen uti havgapet. Da koker det i Kristiansund,

landets eldste operaby hvor ramsalt folkementalitet råder. Sånn har det alltid vært. Her er opera et like innarbeidet uttrykk som bacalao og kuling.

Fest i Festiviteten, naturligvis, byens storstue. Men her serveres også en arie over pilsneren på puben.

Operacruise på Sundbåten med barytonsang på bøljan blå. Sopransang på sykehjem, barneforestillinger og intimkonserter i folks egne stuer.

På disse breddegrader er opera folkelig, ja nær sagt stuerent. Nytt av året er «opera på glattisen». Som nevnt, opera til folket.

– Bredde og dybde. Det handler om tradisjoner og om å være nyskapende. Vi vil nå ut til så mange som mulig, sier en stolt operasjef Line Lønning Andresen.

Galskap og humor

I år presenteres to store verk fra operalitteraturen som vi selv har laget fra grunnen av. Gaetano Donizettis mørke beretning om kjærlighet, svik og galskap,

«Lucia di Lammermoor». Den har premiere 29. januar. Regien er ved Erlend Samnøen som lover publikum en gotisk, men moderne og realistisk oppsetting.

– For å gestalte Lucia har regissøren funnet den store sopranen Eli Kristin Hanssveen, fast solist ved Nasjonaloperaen og en av ti finalister i programmet Stjernekamp på NRK.

Rollen som Lucia betegnes som særdeles krevende, ikke minst grunnet den 15 minutter lange galskapsscenen på slutten av treaktersoperaen, forteller Andresen.
Forviklingskomedien «Figaros bryllup» i regi av Ronald Rørvik befinner seg kan hende i den andre enden av operaskalaen.

– Mozarts mesterverk er verdens mest detaljrike opera, litteraturens viktigste skuespill, ifølge regissøren selv.

Munter, men ikke lettbent. Storslagen musikk. Lattervekkende, pikant og kontroversiell. En handling drevet av erotiske undertoner.

Den ble da også i sin tid forbudt, blant annet ble Ludvig den 16. skånet fra å se «noe så upassende». Stykket handler kort fortalt om «opprør mot herren».

– Sprudlende energi, heftig dramatikk og himmelske harmonier. En klassiker, og yndlingsoperaen til både den blaserte kjenner av genren samt førstegangslytteren, sier operasjefen.

Foruten operaoppsettinger i storskalaproduksjon, blir det mindre konserter og forestillinger spredt utover så å si hele byen.

Hit kommer De Lillos og Kari Bremnes med sin visepop, det blir hip hop og reggae med OnklP, Jaa9 og Admiral P, Operagalla med Reza e i Ragzzi og kammerkonserter for å nevne noe.
Kort sagt: Folk forent av sangens og musikkens magiske kraft.
Hjertelig velkommen til Kristiansund og Operafestukene 2015!