You are here

Konsert: Matteuspasjonen av J.S. Bach

Dato: 
Søndag, mars 20, 2016 - 19:00 til 20:30
Tema: 
Sted: 
Borgund kyrkje
Kommune: 

J.S. BACH: MATTEUSPASJONEN
Palmesøndag 20. mars kl. 19.00
Borgund kyrkje

Ålesund Kammerkor - Spjelkavik Kyrkjekor - Borgund Kyrkjekor.
Sammensatt orkester.
Solister: Ragnhild Eide Akslen (sopran), Jeanette Ekornåsvåg Goldstein (alt), Paul Robinson (tenor), Jostein Maude (bass) og André Sjåvåg (bass)
Dirigent: Ola Eide

Billetter:
Forhåndssalg på www.kulturialesund.no eller ved døra.

Voksne kr. 300,-
Honnør/Student kr. 200,-
Barn: kr. 50,-

Palmesøndag, 20. mars, framfører kyrkjekora i Borgund og Spjelkavik kyrkje sammen med Ålesund kammerkor , Matteuspasjonen av J.S. Bach i Borgund kyrkje. Solister er Ragnhild Eide Akslen, sopran, Jeanette Ekornåsvåg Goldstein, alt, Paul Robinson, tenor, Jostein Maude, bass og André Sjåvåg , bass. Orkesteret består av 18 profesjonelle musikere der Ålesund Strykevartett utgjør kjernen.

Matteuspasjonen er skrevet for 2 kor, 2 orkester og solister, og er noe av det mest komplekse som Bach har skrevet. Verket ble første gang framført langfredag i 1727. Bach arbeidet med verket hele livet senere og framførte det mange ganger. Etter hans død ble verket forunderlig nok glemt og ble først framført av Mendelssohn 100 år etter . Siden har den blitt en av kirkemusikkhistoriens mest framførte og elskede verker. Så vidt vi vet er det første gang den blir framført i Ålesund. Matteuspasjonen er regnet som et av Bachs viktigste og mest kjente verk. Med sin dramatiske form ble verket kritisert i samtiden fordi det lignet for mye på en opera.

Librettoen er skrevet av Picander og er en sammenstilling av sitat fra Matteusevangeliet, kap. 26-27. Han laget i tillegg poetiske tekster som gir følelsesmessige kommentarer til Jesu lidelseshistorie gjennom solistarier og korsatser. Det er en hyppig bruk av koraler, der særlig melodien til «Velt all din veg og vande» går igjen. Bach var sterkt knyttet til sin lutherske tro og i musikken sin utdyper han budskapet og gir det en ytterligere dimensjon. Det er ingen tvil om at musikken hele tiden tolker teksten.

Avslutningskoret «Wir setzen uns mit Tränen nieder» er et godt eksempel på hvor innholdsmettet Bachs musikk er. Det er en vakker, men sorgtung avslutning av pasjonen. Tilhørerne skulle føres inn i sorgen og lidelsen som hører langfredagen til og være i den modusen til de på påskemorgen kunne nyte mer jublende musikk.

Matteuspasjonen tar egentlig bortimot tre timer å framføre, men den versjonen som blir brukt her, er en del forkortet i forhold til originalen, men likevel uten at sammenhengen forsvinner. Konserten er en del av minifestivalen «Pasjonsmusikk i Borgund 2016» som er støttet av Stiftelsen Kjell Holm og Møre og Romsdal fylkeskommune.