You are here

Klippfiskfestivalen 2014 / Kystens Dag på Nordmøre Museum/Norsk Klippfiskmuseum

Klippfisk.
Klippfisk.
Dato: 
Laurdag, juni 21, 2014 - 12:00
Din epostadresse: 
Kommune: 

Det er i år 20. gang på rad at konkurransen avholdes på Norsk Klippfiskmuseum, og det er som vanlig to klasser: restaurant/storhushold og privat. Samarbeid med Klippfiskmuseets Venner.

Lørdag 21. juni – omvisninger kl 12.
Film: Frå Andøya til Rio, klippfisken som erobra verden + Klippfisk fra fangst til fat

Utstillinger:
“Med klippfisk under lukene” – om klippfiskeksport fra Kristiansund til Portugal, Spania, Italia, Karibia og Sør-Amerika – markeder og rederier.

Ernst Schwitters’ klippfiskbilder fra 1950 fotoperler av Anders B. Wilse og lokale kamerakunstnere.

”Kvinner på klippene”

”Vågen som friluftsområde”

«Nordmøre museums fotosamling»

Bacalaokonkurranse (bacalaovinnere kåres kl 18 – merk tiden).
• HVEM LAGER DEN BESTE KRISTIANSUNDSBACALAOEN I 1800-TALLS-TRADISJON – slik vi alltid har gjort det i Kristiansund?

Det er i år 20. gang på rad at konkurransen avholdes på Norsk Klippfiskmuseum, og det er som vanlig to klasser: restaurant/storhushold og privat. Samarbeid med Klippfiskmuseets Venner.

Lørdag 21. juni inkluderer inngangsbilletten også bacalao (kl 18): kr 150,- (voksne), kr. 50,- (barn under 16 år). Obs: vi tar ikke betalingskort.

Seinest Kl 13.45: Deltakerne i Bacalao de Kristiansund leverer ferdig bacalao til bedømming.

Kl 17 «Bacalhau da Noruega». Musikalsk forestilling ved Øystein Heggstad.

Kl 18 Bacalaovinnere utropes i to klasser: privat og storhushold. Publikum får smake på alle deltakernes retter. Premiering. Ordføreren hilser.

BACALAOKONKURRANSEN 2014: regler

1. Norsk Klippfiskmuseum i Kristiansund arrangerer også i 2014 konkurransen om å lage den beste bacalaoen i klassisk 1800-talls-stil.

Konkurransen BACALAO DE KRISTIANSUND - Byens beste bacalao - i klasser for private og restaurant, finner sted på Norsk Klippfiskmuseum, Milnbrygga, lørdag 21. juni 2014.

I Kristiansund har vi en unik mattradisjon. Helt siden 1830-tallet - i 180 år – har vi laget bacalao på samme måten. Og alle sammen lager den beste! På Klippfiskmuseet arrangerer vi hvert år konkurranse om hvem som lager den aller beste Kristiansundsbacalaoen.

BACALAO DE KRISTIANSUND 2014
Hvem lager den beste Kristiansundsbacalaoen i 1800-talls-tradisjon?

Det konkurreres i to klasser:
A . Privatpersoner
B . Restauranter og storhusholdning.

1. Konkurransekriterier:
Ingredienser: Det er kun de opplistede råstoffene som kan benyttes i konkurransen, men i fritt valgt blandingsforhold. Maten lages på den enkelte deltakers eget kjøkken, og bringes ferdig til Klippfiskmuseet innen kl 13.45 på konkurransedagen. For utenbys deltakere vil museet forsøke å være behjelpelig med å skaffe et kjøkken i byen du kan låne.

Fisk: Klippfisk av torsk, superior kvalitet, hentes av deltakerne på Nordmøre Museum, Storgata 19, Kristiansund, fra 13. juni. Se pkt. 4.
Fett/Olje: Olivenolje - Cristal blank gul eller grønn virgin, soyaolje, meierismør eller margarin.
Pepper: Spanskpepper (Kajenne), fersk, tørket hel eller malt.
Potet: Valgfri type, skivet og tilberedt i gryta - ikke ved siden av.
Tomat: Fersk, tørket, hermetisk, hele, knust, most, uten skall; tomatpuré (norsk eller utenlandsk)
Pimientos: Fersk, hermetisk, tørket, rød og uten skall.
Løk: Kepaløk (vanlig), stjerne, hvitløk, oliven.
Vann: Med eller uten salt.
Vin: Sherry, portvin, madeira, (rød eller hvit) (kan erstattes med sukker)
Retten kan om ønskelig pyntes med persille

2. Bedømming:
- Farge: 20 poeng, smak og lukt: 30 poeng, konsistens 20 poeng. Sum: 70 poeng.

3. Oppskrifter:
Alle oppskrifter skal være fra Kristiansund/Nordmøre. Juryen skal kontrollere at deltakerne ikke har med ingredienser som ikke er nevnt i pkt 1. Innleverte oppskrifter kan benyttes fritt av Norsk Klippfiskmuseum, så lenge opphavspersonen er nevnt. Den oppskrifta du vil bruke skal innleveres ved påmelding, seinest 13. juni (se pkt 5).

4. Tildeling av fisk:
Deltakerne i privat klasse blir tildelt ett kilo klippfisk, mens deltakerne i restaurant/storhusholdning blir tildelt to kilo klippfisk. Resten av ingrediensene til bacalaoen må deltakerne skaffe selv.

5. Påmelding:
Siste frist for påmelding er fredag 13. juni 2013 kl. 13.00 til Nordmøre Museum, Storgata 19, Kristiansund, tlf. 71 58 70 00/ E-mail: roar@nordmore.museum.no. Disse konkurransereglene utleveres sammen med klippfisken og en t-skjorte som skal brukes under konkurransen. Alle som ønsker å delta i konkurransen må levere skriftlig oppskrift med dosering og beskrivelse av framgangsmåte, ved påmelding. Ta gjerne med flere kopier på lørdag, til pressa - dersom du skulle vinne!

6. Deltakeravgift:
Avgiften betales ved henting av fisken på Nordmøre museum. Private kr. 200,- Restauranter kr. 700,-

Alle er hjertelig velkomne til å delta!