You are here

Ørnulf Opdahl - Nye Bilder

Alle rettigheter: Ørnulf Opdahl.
Alle rettigheter: Ørnulf Opdahl.
Dato: 
Torsdag, september 28, 2017 - 00:00 til Søndag, november 12, 2017 - 12:00
Tema: 
Din epostadresse: 
Sted: 
Romsdalsmuseet
Kommune: 

Vi har gleden av å invitere til utstillingsåpning på Krona med Ørnulf Opdahl's utstilling "Nye Arbeider". Torsdag 28. september klokken 19:00. Tidl. direktør ved Henie-Onstad Kunstsenter, Karin Hellendsjø, vil foreta åpningen. Ta en tur til museet og se Opdahl's nyeste verk. Gratis inngang i utstillingene.

For å kunne konkurrere med postkortmotivet må man gjøre landskapet til noe eget. For meg blir landskapsmaleriene først og
fremst et speil på sinnsstemninger, der det ikke dreier seg om å
gjenskape naturen, men om å konsentrere uttrykket slik at man kan
kjenne igjen en stemning. Ørnulf Opdahl fremstår i dag som
en av nestorene i norsk kunst, uløselig knyttet til Vestlandsnaturen
og landskapet der han vokste opp og flyttet tilbake til etter endt
utdannelse. I sine bilder følger han fotsporene til våre store
landskapsmalere som Peder Balke og I.C. Dahl med motiver hentet
fra Vestlandet. Opdahl gjengir ikke sine motiv direkte, men formidler
inntrykk fra naturen; det er lyset og atmosfæren som opptar ham; fjell, himmel og hav. Arbeidene trekkes slik ut av tid og sted; de berører oss alle.

Når Romsdalsmuseet nå åpner sitt nye utstillingsrom i Krona for en utstilling av hans siste arbeider, er det en av landets og landsdelens mest folkekjære kunstnere som ønskes velkommen tilbake.
Opdahls landskapsskildringer med stupbratte fjellsider og det vide utsyn, med møtet mellom hav og himmel, lys og mørke blir et speilbilde på menneskers ulike sinnsstemninger og mentale
tilstander. Publikum inviteres til en reise både i det ytre, sublime, norske landskapet så vel som det indre, personlige landskapet. Når Opdahl i tillegg bruker sand sammen med tempera og olje, blir hans malerier både et bilde av landskapet og selve landskapet på samme tid. Opdahl tar av naturen, men gir også tilbake.

Karin Hellandsjø